Mariekes Mood
Rouw bij kinderen en jongeren
Veel kinderen krijgen al op jonge leeftijd met verlies te maken. Wanneer iemand overlijdt, rouw je, dat is bekend. Maar ook bij de scheiding van ouders, het verliezen van een vriendschap, een geliefd voorwerp of bij een verhuizing, rouw je. Rouwen is de worsteling om je leven weer op de rit te krijgen. Het is belangrijk om betekenis te geven aan je verlies om je aan de nieuwe situatie aan te passen. Deze pagina biedt inzichten en ondersteuning om kinderen en jongeren te helpen hun rouw te verwerken en weer in balans te komen.
Verlies
Troost
Herinnering
Hoop
Rouw bij kinderen en jongeren
Veel kinderen krijgen al op jonge leeftijd met verlies te maken. Wanneer er iemand overlijdt, rouw je, dat is wel bekend. Maar ook wanneer je ouders scheiden, wanneer je een vriendschap verliest, een knuffel kwijtraakt, of verhuist, rouw je. Rouwen is eigenlijk de worsteling om je leven weer op de rit te krijgen. Betekenis geven aan jouw verlies zorgt ervoor dat je je aan de nieuwe situatie aanpast. En dat valt niet altijd mee.
Rouw bij kinderen en jongeren is geen ziekte. Het hoort bij het leven en je merkt het vooral als je iets verliest waar je veel van hebt gehouden. Wat je vaak merkt is dat gevoelens en gedachten verwarrend zijn. Alle gevoelens lopen door elkaar: boosheid, angst, blijdschap en verdriet. Maar je schuldig of jaloers voelen, komt ook vaak voor.
Je voelt je moe, je concentratie is minder, of je bent prikkelbaar. Dat is allemaal normaal; rouw bij kinderen en jongeren betekent hard werken, ook al merk je het niet zo. Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier. Dat betekent dat er veel verschillende manieren voor zijn. De een vertoont lastig gedrag, de ander trekt zich echt terug. Vaak is het worstelen merkbaar in het functioneren en gedrag. Het is fijn wanneer de omgeving dat begrijpt.
Omdat rouw bij kinderen en jongeren je enorm bezig houdt, vind ik het erg belangrijk dat je al vroeg leert wat rouwen inhoudt. Zodat je weet dat verwarrende gevoelens daarbij horen. En dat het normaal is in zo’n periode dat concentreren moeilijker is, maar ook dat je soms geen zin hebt in de dag.
Ik bied je een luisterend oor en ik wil je wegwijs maken in het rouwproces. Hiermee help ik je om ervoor te zorgen dat je kunt leven met het verlies, zodat het bij jou past. Dit doe ik via rouwgroepen of individueel.
Mariekes Mood
Neem gerust contact op
Herken je jezelf of je kind in het beschreven rouwproces? Heb je behoefte aan een luisterend oor en begeleiding bij het verwerken van verlies? Ik ben er om te helpen. Neem vandaag nog contact met mij op voor meer informatie over persoonlijke begeleiding en rouwgroepen. Samen kunnen we werken aan het herstellen van de balans en het vinden van rust in de nieuwe situatie.
Rouw bij volwassenen
Na een verlies komt een periode van rouw. Het verlies van een geliefd persoon, ziek worden, echtscheiding of ongewild kinderloos zijn, zijn voorbeelden van verschillende soorten van verlies. In meer of mindere mate komen daar rouwgevoelens bij kijken.
Het aanvaarden van een verlies kan lang duren. Het is keihard werken en kost veel energie.
Rouwen is geen ziekte, maar een natuurlijke en gezonde reactie op een verlies. Iedereen rouwt op zijn/haar eigen manier.
Toch zijn er factoren die er voor kunnen zorgen dat een rouwproces vastloopt.
Ben je vaak boos? Slaap je slecht? Heb je weinig energie? Hoofdpijn of buikpijn? Dit kunnen symptomen zijn van vastgelopen rouw.
Wanneer je vastloopt in het proces kan begeleiding erg fijn zijn. Net als wanneer het proces te zwaar is om alleen te doen. Herken je jezelf hierin? Graag help ik je om inzicht te krijgen in jouw rouwproces en om de balans te herstellen.
Neem contact op voor meer informatie
Herken je jezelf of je kind in het beschreven rouwproces? Heb je behoefte aan een luisterend oor en begeleiding bij het verwerken van verlies? Ik ben er om te helpen. Neem vandaag nog contact met mij op voor meer informatie over persoonlijke begeleiding en rouwgroepen. Samen kunnen we werken aan het herstellen van de balans en het vinden van rust in de nieuwe situatie.
Het is belangrijk om te begrijpen dat rouw bij kinderen en jongeren niet alleen voorkomt na het overlijden van een dierbare. Ook situaties zoals de scheiding van ouders, het verliezen van een vriendschap, het kwijtraken van een geliefd voorwerp, of een verhuizing kunnen tot rouw leiden. Deze gebeurtenissen zorgen voor verwarrende gevoelens die kinderen en jongeren vaak moeilijk alleen kunnen verwerken.
Rouw bij kinderen en jongeren kan zich uiten in verschillende emoties zoals boosheid, verdriet, angst, en soms zelfs blijdschap. Het kan ook lichamelijke klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn of buikpijn. Kinderen en jongeren kunnen zich terugtrekken, lastig gedrag vertonen of problemen hebben met concentratie. Elk kind rouwt op zijn eigen manier, en het is belangrijk dat hun omgeving dit begrijpt en ondersteunt.
Om kinderen en jongeren te helpen met hun rouwproces, bied ik persoonlijke begeleiding aan. Dit kan individueel of in groepsverband. Samen kijken we hoe we betekenis kunnen geven aan het verlies en hoe zij zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Het doel is om weer in balans te komen en een manier te vinden om met het verlies te leven.
Als je merkt dat jouw kind vastloopt in het rouwproces of als het te zwaar is om alleen te dragen, kan begeleiding een grote steun zijn. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Samen kunnen we werken aan het herstel van de balans en het vinden van rust in de nieuwe situatie.
Rouw is een natuurlijk en gezond proces, maar het kan zwaar en verwarrend zijn. Met de juiste ondersteuning kunnen kinderen en jongeren leren omgaan met hun verlies en verder gaan met hun leven.